top of page
Vyhledat

Inkontinence má řešení

Aktualizováno: 18. 4.

Podle studie zveřejněné v "European Urology" v roce 2018 trpí inkontinencí přibližně 33 % žen a 16 % mužů ve věku nad 60 let. Toto číslo se od té doby jen zvyšuje. Některé studie uvádí, že v ČR/SR je inkontinentních 42-55% žen, v 60 letech trpí inkontinencí až 72% žen. Možná vás napadne, do 60 času dost.


Žena, která řeší inkontinenci. Mít zdravé pánevní dno se vyplatí ženám především, ale i mužům.
Inkontinence trápí až 50% žen po porodu.

Jenže hranice věku pro výskyt inkontinence se neustále snižuje. Během těhotenství trpí inkontinencí až 50% žen. Každá 4. žena trpí poporodní inkontinencí. Věřte, že porod císařským řezem není prevencí inkontinence! A první premenopauzální změny se v životě ženy objevují kolem 35 roku života.


Představte si, nakolik vás to společensky omezí, když nevíte, jestli dojedete do obchodu a zpět bez incidentu. Nebo vyrazit si někam mezi lidi, cestovat, když nevíte, kde a kdy si bude možné odskočit.


Prevence inkontinence je vhodná už od 30. roku života. Pro hladký porod je dobré mít své pánevní dno (*dále jen PD) v kondici. O to lepší je pak jeho regenerace po porodu. Čím lépe se připravíme jak na porod, tak na možné menopauzální (androgenní) změny, tím lepší a vyšší kvalitu života si zajistíme do vyššího věku. A věřte, že vždy stojí za to najít vhodné cviky na pánevní dno a cvičit, než nedělat nic.


Co je to inkontinence


Inkontinence je definována jako nedobrovolný (nechtěný, nekontrolovaný) únik moči či stolice. V tomto článku se budu věnovat pouze úniku moči. Nejedná se o onemocnění, ale o příznak, který může mít různé příčiny. Objevuje se jak a především u žen, ale u mužů již není výjimkou.


Inkontinence se netýká jen žen, ale také mužů!

Jaké rozlišujeme druhy inkontinence


Stresová: pasivní únik moči jako následek zvýšeného nitrobřišního tlaku a nedostatečnost svěračů a svalů PD. Objevuje se při kýchnutí, zakašlání, smíchu, skákání (při dopadu se zvýší tlak na PD).

Urgentní: urgentní – náhlý únik moči při nucení na močení. Nadměrné senzorické impulsy močového měchýře (např. hyperaktivní močový měchýř). To je to, kdy nezvládám tlak močového měchýře při jeho naplnění a nestihnu doběhnout na WC. (např. těhotenství, kdy hlavička tlačí na močový měchýř)

Kombinovaná: tedy mix výše uvedených.

Reflexní: nechtěný únik moči způsobený abnormální aktivitou míšního centra. Chybí pocity, které se běžně vyskytují s nucením na močení


*medicína pak rozlišuje ještě další


Jaké jsou hlavní příčiny dysfunkce pánevního dna a inkontinence?


Za častou příčinu inkontinence bývá považován porod a nesprávná či nedostatečná

regenerace a opětovná aktivace svalů pánevního dna. Porod není jedinou příčinou.

Během těhotenství jsou vyvíjeny vysoké nároky na funkci PD. Velký tlak a tahy rostoucí dělohy a miminka. (to je důvod, proč se inkontinence týká i žen, které rodily císařským řezen). Samotný porod, jeho délka, kvalita tkání jsou další možné příčinné souvislosti vedoucí k inkontinenci. Porod. Ano, je možnou příčinou. Dochází při něm až ke 4násobnému natažení svalů PD.


Různé fáze těhotenství a ukázka zvětšování dělohy. Těhotenství vytváří vysoké nároky na funkci pánevního dna. Správnou aktivací můžete podpořit zdravý porod a eliminovat inkontinenci.
Velikost a pozice dělohy během těhotenství .

Větší význam a vliv na funkci PD ale mají naše dlouhodobé každodenní návyky, způsob života, pohybu nebo spíš nepohybu.

Tzn. předpokladem pro vznik inkontinence je nesprávné používání těla ještě před porodem a porod pak jen může cestu k ní zrychlit. Další vlna inkontinence je přisuzována postupujícímu věku a menopauze. Změna hormonů a pokles tvorby estrogenu, ochabnutí tkání, snížení elasticity – pružnosti, snížení výšky sliznice, nedostatek pohybové aktivity, stres.

Častější výskyt dysfunkcí u žen je dán větší šířkou pánve, ženy potřebují daleko větší aktivitu PD pro těhotenství, porod a stabilizaci než muži.


,


Zobrazení zdravé a zvětšené prostaty. Inkontinence se týká i mužů. Funkční pánevní dno má vliv na zdraví prostaty.
Mužská prostata zdravá a zbytnělá.

Ale PD a jeho poruchy se týkají i mužů. U nich má nedostatečnost PD vliv na funkci a zdraví prostaty.

U mužů se potíže v oblasti PD začínají projevovat už kolem 40 roku, kdy se začíná zvětšovat (bytnět) prostata. Funkční PD dno u můžu je klíčem pro dobré stání😊, kvalitní sex a pro prevenci inkontinence nad 60 let! Problémy s inkontinencí mají nejčastěji ti, kteří prodělali rakovinu prostaty.



Jak vyřešit inkontinenci?


Povolené svaly jsou jako vytahaná guma u gatěk, příliš aktivní svaly zase jako … (no jako co … k čemu to přirovnat?) Nejčastější slovní spojení a tip pro řešení inkontinence je pořád a ještě stále „posilujte PD“. Ufff…


Často se mylně domníváme, že inkontinence je způsobena nedostatečnou aktivitou (hypotonus). Že je naše pánevní dno oslabené. A tak se často zaměřujeme na cviky pro jeho „posílení“. Je to také nedorozuměním či neznalostí laické veřejnosti, která se s důvěrou obrací na lékaře, gynekology, neověřené zdroje na internetu apod.

Díky permanentnímu stresu, spěchu, náročným událostem, vysoké fyzické zátěži nebo i těhotenstvím dochází naopak k nadměrné aktivitě PD (hypertonu). Svaly PD jsou hodně stažené, zkrácené, v napětí. A když je něco stažené, už nemá prostor pro další zkrácení, chybí elasticita – tedy schopnost natáhnout se a zkrátit. Jednoduše si to představte s pružinou. V klidu má svou základní délku. Pokud ji natáhneme, vzdálenost mezi jednotlivými „kroužky“ se zvětší. Při uvolnění dojde naopak ke zkrácení celkové délky pružiny i prostoru mezi jednotlivými „kroužky. V klidu má pružina opět svou ideální délku.

Někdy se v oblasti PD vyskytuje kombinované napětí. Tzn. některé části PD jsou oslabené, jiné práci celku dohánějí zvýšenou aktivitou. Takové pánevní dno potřebuje oslabené aktivovat, hyperaktivní relaxovat – uvolňovat. Kombinovaný nález bývá např. právě po porodu. Mylně se domníváme, že je naše PD oslabené, ale ono je také v napětí. Přeci je 9 měsíců makalo, aby podpořilo naše těhotenství.


„Hlavní příčinou inkontinence je chybějící ELASTICITA – pružnost svalů a tkání PD.“

Až budete hledat řešení pro svou inkontinenci myslete na tyto základní body:


  • Zjistěte, jestli je vaše PD spíš stažené nebo uvolněné, jednoduše srolujte malý ručník 50x100, vložte si jej napříč mezi nohy a usedněte na něj, pokud je to nesnesitelné, dá se předpokládat, že je vaše PD spíše stažené, pokud je to pohoda a máte projevy inkontinence, pak máte PD naopak bez dostatečné aktivity

  • Můžete se také nechat doplňkově vyšetřit specialistou, můžete zvolit sonografické vyšetření, gynekologické vyšetření per vaginam, per rectum, jestli dává smysl. Tento krok není nutný, většinou je vhodný při velkých bolestech a výrazných obtíží. Pro běžnou orientaci si vystačíte s výše uvedeným tipem.

  • Ať už je vaše PD stažené nebo příliš volné, berte v úvahu, že svaly PD lépe regenerují v aktivitě než v absolutním uvolnění (je to jako s modelínou, když ji zahřejete a mnete v rukou, tzn. pohybujete s ní, získává větší elasticitu, poddá se vám a lépe se s ní pracuje.

  • Pro práci s PD jsou vhodné různé druhy cviků – izolované: pozornost pouze na svaly PD; komplexní: aktivní napřímení, chůze, dřep, cviky se zátěží; specifické: rozpohybování pánve, centrace kyčlí, funkční chodidla; práce do aktivity, relaxace, výdrže, rychlá, pomalá aktivace.

  • Při cvičení zachovávejte pestrost pohybu, plynulost

  • Vytrvejte, zlepšení není na lusknutí prstu, chvilku to trvá

  • Naučte se odpočívat, meditace, relaxace

  • Dopřejte si dostatek přirozeného pohybu na čerstvém vzduchu


„To, jak rychle ale bude inkontinence postupovat vychází z toho, jak jsme se ke svému  tělu a PD chovaly před porodem či nástupem menopauzy. Projevy a progres jsou velmi individuální. Klíčem k úspěchu je pozornost a ochota o sebe pečovat dlouhodobě.“ 

Kompletní návod na práci s tělem, specificky s pánevním dnem, kyčlemi, nesením těla, principy chůze nejdete v mém nejprodávanějším programu ZDRAVÉ TĚLO. V programu najdete mnoho cviků a jejich variant. Můžete se k nim vracet po dobu jednoho roku. Nyní je také dostupný v přehledné a jednoduché aplikaci. Vice zde


Žena, která drží telefon na níž využívá aplikaci pro cvičení zdravé tělo
Nová a jedinečná aplikace ZDRAVÉ TĚLO.

 

Jak je to se zadržováním moči?

Zadržování moči je kontraproduktivní u žen! Máme krátkou močovou trubici a mohlo by docházet k častějším infekcím.

Naopak u mužů se jedná o vhodný trénink podporující funkci prostaty. Jejich močová trubice je delší, ale to je vám asi jasné 😊


Věděli jste, že:

  • na palci u nohy je reflexní bod pro PD? Pokud je palec u nohy správně v opoře vytváří podtlak a PD lépe funguje.

  • existuje souvislost mezi hallux valgus a nedostatečnou funkcí PD?

  • hláska „ó“ aktivuje PD? Platí pro dámy i pro pány 😊 … ó jaká jsi krásná! Ó jaký jsi šikovný!

  • ppora jazyka o horní patro aktivuje PD?

  • face yoga má skvělý vliv na funkci PD?

 

Tomu se říká: "funkční souvislosti" 😊

196 zobrazení4 komentáře

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
_edited.png
bottom of page